Ο αγώνας των 40 χιλιομέτρων έχει ώρα εκκίνησης τις 10:00 πμ. Η διαδρομή ξεκινάει από την Πλατεία του χωριού Κήποι στα 750 μέτρα υψόμετρο. Τα πρώτα πέντε χιλιόμετρα κινείται σε άσφαλτο και στην συνέχεια στρίβει δεξιά και κινείται σε δασικό δρόμο, ο οποίος στη συνέχεια γίνεται μονοπάτι ενώ περνάει αρκετές φορές κάθετα το ρέμα άλλοτε από υπέροχα πέτρινα γεφύρια αλλά και μέσα από το ρέμα του οποίου η ροή την εποχή που γίνεται ο αγώνας θα είναι πολύ χαμηλή.

Στο 11,4 χλμ συναντάμε τον 1ο σταθμό ανεφοδιασμού. Για τα επόμενα 2 χλμ κινείται κατηφορικά σε καλό χωματόδρομο. Στη συνέχεια η διαδρομή μπαίνει και πάλι σε ένα εκπληκτικής ομορφιάς μονοπάτι του Ντόβρη, όπου περνάμε πάνω από τρία πανέμορφα πετρόκτιστα γεφύρια, με κατηφορική κλίση για 4 περίπου χλμ συναντώντας την άσφαλτο και το 2ο σταθμό τροφοδοσίας (Σημείωση: Εκεί είναι και το σημείο που διαχωρίζονται οι διαδρομές των 2 αγώνων).

Συνεχίζουμε με ασφαλτόδρομο για τα επόμενα 2 χλμ μπαίνοντας σε ανηφορικό χωματόδρομο για τα επόμενα 10 χιλιόμετρα φτάνοντας στον 3ο σταθμό τροφοδοσίας (30 χλμ). Πρόκειται για το πιο όμορφο κομμάτι της διαδρομής σε ένα εκπληκτικό τοπίο, μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος οξιάς, πάνω σε χωματόδρομο με καλής ποιότητας χωματόδρομο/μονοπάτι. 

Από εκεί βγαίνει σε ανηφοροκατηφορικό χωματόδρομο όχι σημαντικής δυσκολίας και μπαίνει στο μαγικό μονοπάτι των Τριών Δέντρων για 3 περίπου χιλιόμετρα. Στο τέλος πλέον της διαδρομής, οι ποδηλάτες μετά από τρία χιλιόμετρα χωματόδρομο εισέρχονται στο γραφικό χωριό των Κήπων Ζαγορίου και αφού κάνουν τον περίγυρο του χωριού μέσα από τα πετρόκτιστα καλντερίμια με προσοχή θα φτάσουν στον τερματισμό.